Начало/Новини/Дара Пенчева в Скопие – 100 от 100

Дара Пенчева в Скопие – 100 от 100

Дара се включи в VIII Международен конкурс "Полихимния", който се проведе в Скопие (РСМ) от 24 до 27 април. Тази година в нейната възрастова категория (11-12 г.) при флейтите се състезаваха 16 участници - от Северна Македония, Турция, Черна гора, Косово и България. Младите музиканти показаха завидни умения и силен репертоар, но международното жури (РСМ, Турция, България и Сърбия), съставено от флейтисти и кларинетист, отличи изпълнението на Дара с максималните 100 точки. Лауреатското място Дара подели с участник от Турция, но само тя беше избрана от журито да участва в заключителния концерт на лауреатите от всички възрастови категории и всички инструменти, за присъждане на Гран при на конкурса.
МК "Полихимния" ежегодно събира млади музиканти от Европа. Той е част от мащабния музикален фестивал "Полихимния", който се провежда в най-добрите концертни зали из целия град. Фестивалът включва майсторски класове по различни музикални инструменти, семинари по пиано, концерти на именити европейски музиканти и на лауреати от предишни издания на конкурса.
Постижението на Дара показва развитието на нейния талант, който, благодарение на професионализма и вниманието на преподавателя ѝ по флейта д-р Ива Любомирова и на корепетитора Любен Илиев, тя вече споделя на международни сцени.
Дара е ученичка в V клас в НМУ "Любомир Пипков" - София, и е горд член на Клуб 2021 и Клуб 2022 на "Успелите деца на България" на Фондация "Димитър Бербатов".