Начало/Новини/Вяра Пенчева със сребро от световен конкурс

Вяра Пенчева със сребро от световен конкурс

На 22 януари бяха обявени победителите в ХХІІ Световен конкурс за детска рисунка, организиран от японската Асоциация IE-NO-HIKARI. Конкурсът се провежда в Токио ежегодно - от 1993 г. до днес.
В 27-ото издание са участвали 18593 деца (на възраст от 6 до 15 г.) от 73 държави. Поради големия брой участници селекцията на рисунките е преминала през няколко етапа, като до финала са достигнали само 200 рисунки. Творбите на малките художници са оценени от компетентно жури: генералния директор на Националния музей за модерно изкуство в Токио (Япония), професори от Националния университет за изящни изкуства и музика и Университета на Свещеното сърце в Токио, председателя на Японската федерация на учителите по художествено образование и др.
За поредна година Вяра участва в този конкурс и за втора година е сред победителите в него. През 2017 г. тя спечели почетно отличие със своя „Тукан“, а този път нейната графична рисунка „Малко слонче“ спечели сребърен медал! Това е огромно постижение и признание за таланта на малката габровска художничка, като се има предвид, че в този конкурс няма възрастови групи и рисунките на всички участници се оценяват заедно.
Вяра е ученичка в СУ „Райчо Каролев“ – Габрово, и възпитаничка на габровската художничка Елиза Ковачева-Цокова (Художествена школа „Елиза Арт“).
Вяра е Лауреат на Голямата награда на Фондация „Димитър Бербатов“ за 2016 г. и финалист за Голямата награда за 2017 г.