Начало/Новини/Вяра Пенчева спвчели Гранд При на международен конкурс

Вяра Пенчева спвчели Гранд При на международен конкурс

От 17 до 19 юни в град Яш (Румъния) се проведе присъственият етап на МК „Структура и цвят“. Той протече като блиц състезание – само за 90 минути децата трябваше да нарисуват рисунка във формат А3 по определена тема, под наблюдението на квестори. Темата „Моите приятели“ им бе съобщена буквално секунди преди да бъде обявено началото на състезанието. Всеки участник имаше право да избере с каква техника да работи – графика или живопис.
Вяра направи своята рисунка с графични материали – пастели. Въпреки краткото време, тя успя да завърши рисунката и беше много щастлива. Вяра нарисува три деца от различни раси как засаждат заедно дръвче. Нарисува също така своя верен приятел – кучето Топчо, както и птичка и слънце. Идеята за приятелството и сътудничеството между децата впечатли журито и то избра нейната рисунка за носител на Голямата награда на конкурса – най-високото отличие, което се връчва само на един от всички участници! Това бе голяма чест за Вяра, която е само на 9 години, но успя да покаже своя талант и да получи аплодисментите на журито и на останалите участници в конкурса. Вяра бе много щастлива, че успя да представи достойно България на този международен форум.
Международният конкурс-изложба на визуални изкуства „Структура и цвят“, се организира ежегодно в румънския град Яш и е включен в Календара на националните образователни дейности на румънското Министерство на националното образование. Конкурсът се провежда в два етапа – дистанционен и присъствен. През 2019 г. в първия етап участваха деца на възраст от 3 до 18 г. от 8 държави. Темата, по която работиха младите художници, бе „Мир. Приятелство. Природа“. Рисунките на децата бяха изпратени на организаторите и компетентно жури, състоящо се от специалисти по изкуство, фотография, художници и критици, определи победителите, които бяха поканени да участват във втория етап на конкурса.