Начало/Новини/Впечатляващ успех за Димитрина Германова

Впечатляващ успех за Димитрина Германова

От 13 до 18 юли се състоя XXXI Международен фестивал на изкуствата „Славянски базар“ – Витебск (Беларус). В рамките на фестивала се провежда и конкурс за млади поп изпълнители - между 18 и 35 години, в който взе участие и талантливото момиче от Добрич. 18-годишната Димитрина беше определена да представя България в издание 2022 на елитния форум. Възпитаничката на Студио „Сарандев“ при Младежкия център в Добрич постигна невероятен успех като се класира втора и нареди България в челната тройка сред общо 14 нации.

В първия тур на певческата надпревара по регламент се изпълняваха песни от славянски композитори и Димитрина представи песента на Радостина Колева „Дошъл назаем“. Тя бе особено развълнувана от възможността да пее под акомпанимента на Президентския симфоничен оркестър на Беларус. Предварителните репетиции с оркестъра се провеждат в два последователни дни в столицата Минск, за да могат участниците в конкурса да се сработят с този голям инструментален състав, в който влизат над 60 музиканти.
Във втората конкурсна вечер всички млади изпълнители представяха световен хит, като режисьорското решение за грандиозното шоу е всяка песен да се съпровожда от танц със специално поставена хореография. Танцьорите са от трупата на световно известния балет „Тодес“. Димитрина изпълни песента “Creep”, като показа не само вокално майсторство, но и уникална интерпретация с блестящия си артистизъм.
Седемчленното международно жури, в което влизат представители на Армения, Беларус, Германия, Израел, Италия, Латвия и Русия, високо оцени представянето на Димитрина и ѝ присъди втората награда.

Мащабите на авторитетното събитие са действително впечатляващи: участници от 14 държави, международно седемчленно жури, изпълнение на песен с акомпанимент на симфоничен оркестър, пряко излъчване по националната телевизия на Беларус, 7000 зрители в красивия Летен амфитеатър на град Витебск, високотехнологични сценични ефекти – истинско визуално и светлинно шоу, доближаващо се до стандартите на Евровизия, 20 000$ награда за победителя (Гран при).
Самата Димитрина сподели още много интересни впечатления от пребиваването си в Беларус: „Организаторите се бяха погрижили да разведат участниците из Витебск, въпреки натоварения график. Имаше цветна съпровождаща програма – още в първия ден на пристигането ни имахме възможността да се запознаем с културното наследство на Беларус. Фестивалът беше тържествено открит от президента на страната, като тогава се връчиха и държавните награди за Наука, Технологии и Култура за 2020 и 2021 г. По време на фестивала целият град празнува – тълпи от хиляди хора, панаири, увеселителни дейности, музика и танци бяха обзели центъра на Витебск. Десетки национални и международни телевизии отбелязваха грандиозното събитие, а най-престижната местна телевизия ме поканени на специално интервю след първия конкурсен ден. По време на интервюто, на живо в ефир изпях и песента “Don’t speak” във вариант на Postmodern Jukebox. Интервюираха ме и непосредствено след двете изпълнения и награждаването. За славянските народи “Славянски базар” се равнява по мащаб на Евровизия. Личи си старанието на стотиците организатори, сценични режисьори, хореографи, осветители, гримьори и коафьори, които бяха непрестанно на разположение на изпълнителите и се грижиха максимално за техния комфорт. Изключително съм щастлива от своето постижение, още повече че бях най-младият участник сред останалите изпълнители, някои от които са професионални артисти с над 800 000 последователи в социалните мрежи.“

Димитрина Германова е член на Клуб 2016, Клуб 2017, Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020 и Клуб 2021 на Фондация "Димитър Бербатов".+