Начало/Новини/Високо признание за Никола Кацарски

Високо признание за Никола Кацарски

На 24 април бяха официално оповестени резултатите от I Общобългарски литературен конкурс "Вълшебното перо" - Париж (Франция). Никола Кацарски е удостоен с второ място в категория "Проза". Журито е отличило неговата вълшебна приказка, изпъстрена с герои от българската митология. Това е ценно признание за Никола, тъй като му бе присъдено от български писатели. Председател на журито беше Здравка Евтимова.
Участие в конкурса взеха 630 творби на ученици, пишещи на български език, и живеещи в 15 държави по света - Франция, България, САЩ, Украйна, Хърватия, Великобритания, Румъния, Македония, Испания, Италия, Швейцария и др.
Конкурсът се организира от БНУ "Иван Вазов" в Париж и Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Награждаването на призьорите ще се състои в Париж на 19 май в Théâtre Saint-Léon.
Дни преди тази новина, седмокласникът от НУИ "Панайот Пипков" - гр. Плевен, бе удостоен с второ място и от V Национален конкурс за рисунка "Акварели опус 37" - Бургас. Участниците трябваше да пресъздадат чрез акварелна техника едно от трите зададени по регламент музикални произведения. Никола представи пейзаж по песента "Обичам те, Родино!" (текст - Елисавета Багряна, музика - Любомир Пипков).

Никола е горд член на Клуб 2018, Клуб 2020, Клуб 2021, Клуб 2022 и Клуб 2023 "Успелите деца на България" на Фондация "Димитър Бербатов".