Начало/Новини/Виктор Станоев спечели злато на международна регата

Виктор Станоев спечели злато на международна регата

От 12 до 14 май във Варненския залив се проведе традиционната международна регата "Варна". Изявеният вече ветроходец Виктор Станоев от ЯК "Свети Николай" спечели първо място и златен медал в предолимпийския клас "Илка 4" за състезатели до 18 г.
"Илка 4" е нов ветроходен клас за Виктор, в който се състезава едва от 5 месеца. Но той вече показа отлични резултати, както на първите български регати, така и с участията си на международни състезания. През април в Кадиз (Испания), той се класира в златната група на Европейското първенство на този клас. Отличи се с високо спортно майсторство и амбиция, и в момента усилено се подготвя за предстоящото Световно първенство през юли във Волос (Гърция).
Тридневната надпревара във Варна е една от най-големите български регати от календара на Българската федерация по ветроходство и е валидна за националните ранглисти. В събитието взеха участие над 100 състезатели от шверботните класове "Оптимист", "Илка 4", "Илка 6", "Фин" и др.
Четири дни по-рано Виктор се нареди на второ място на Бургаска ветроходна седмица - елитна ветроходна регата за малки спортни лодки, в която взеха участие над 170 състезатели от България, Гърция, Турция, Румъния и Украйна.

Виктор е ученик от IX клас в Математическата гимназия на град Варна. Четири поредни години той е неизменен член на клубовете на „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Финалист за Голямата награда за 2020 и 2021 г.