Начало/Новини/Веселин Маркович донесе сребро от EJOI 2020

Веселин Маркович донесе сребро от EJOI 2020

Веселин завоюва сребърния медал на Европейската Младежка олимпиада по информатика (EJOI). В престижното състезание се съревноваваха 133 участници от 27 държави, между които сили като Русия, Украйна, Беларус, Румъния и др. Форматът е насочен към ученици на възраст до 15,5 години, национални състезатели.
Първоначално четвъртото издание на олимпиадата беше планирано за провеждане в Тбилиси (Грузия), но поради епидемичната обстановка се състоя дистанционно. В два последователни дни - на 4 и 5 септември, участниците решаваха общо 6 задачи, по 3 във всеки състезателен ден, в продължение на по 4 астрономически часа.
Официално България се представя от четирима ученици, избрани в националния отбор на база резултатите им от националния кръг на Националната олимпиадата по информатика и последващите контролни състезания. Веселин зае мястото си в четворката със солидни постижения на описаните форуми, въпреки че още е на 14 години.
Тази година България получи разрешение да добави още четирима участници, които се състезаваха наравно със съучениците си. Всичките осем български информатици се представиха отлично, като спечелиха общо 5 сребърни и 2 бронзови медала.

Веселин е член на Клуб 2014, Клуб 2015, Клуб 2016, Клуб 2017, Клуб 2018 и Клуб 2019 на Фондация "Димитър Бербатов". Лауреат на Голямата награда за 2019 г.