Начало/Новини/Василена Василева с първа награда в Букурещ

Василена Василева с първа награда в Букурещ

13-годишната Васи от Велико Търново участва в ХІХ Международен конкурс за коледни и зимни песни „Flori de Gheata” („Ледени цветя”). Традиционният конкурс се проведе на 30 ноември в румънската столица. По силата на жребия Василена пя последна - 85-а в програмата, но изпълнението на трудната и завладяваща песен на Григорий Лепс „Вьюга” и донесе първото място.
Като солист на ВГ „Румина” – В. Търново, Василена се завърна от Букурещ с още една награда – трофея на категория „Вокални групи”. Радващото е, че сред многото популярни световни коледни хитове, великотърновци спечелиха най-голямата награда на категорията с българска песен – „Коледна приказка” на група "Акварела".
Конкурсът "Flori de Gheata" e един от най-старите в Румъния за коледно-новогодишни песни и такива на тема "Зима". Той се организира от департамент "Култура" на столична община - Букурещ, и Клуба на децата. В памет на създателя на конкурса е учредена и специална награда "Щефан Дадай".
Василена е ученичка в ОУ „Св. Патриарх Евтимий” – В. Търново, и член на Клуб 2018 на Фондация „Димитър Бербатов”. През 2019 г. възпитаничката на ДЕС „Румина” има достатъчно спечелени награди от международни конкурси, за да бъде номинирана и за Клуб 2019 :)