Начало/Новини/Борис Узунов се представи отлично в САЩ

Борис Узунов се представи отлично в САЩ

Борис спечели трета награда на конкурса за изпълнение на концерт, организиран от Лятната програма за млади музиканти на университета Curtis - САЩ. Конкурсът се проведе на 19 юли и в него имаха право да се включат всички участници от Curtis Young Artist Summer Program. До финала достигнаха само 11 от тях, сред които Борис завоюва престижното трето място.
Финалистите свириха пред публика и бяха оценявани от жури с утвърдени имена.
Музикалният институт Curtis е един от най-престижните университети за класическа музика в света, с 90-годишна история. В него са учили и преподавали музиканти като Ленард Бърстейн, Самюел Барбър, Жан Карло Меноти, Алън Гилбърт, Ланг Ланг и много други.
Самото кандидатстване за участие в Лятната програма беше дълъг процес, в изключително конкурентна среда. Програмата допуска около 100 участници, разпределени в над 12 дисциплини и привлича в това трудно състезание изключителни млади музиканти от цял свят. Приемането на Борис е голямо признание и шанс да се срещне с най-известните имена в сферата на класическата музика, още повече че кандидатите тази година са били 1200.
Участието на Борис беше подкрепено финансово от Фондация „Димитър Бербатов“, а неговото представяне там е изключителен успех за НМУ „Любомир Пипков“, за неговия преподавател по пиано - Марияна Шикова, както и за българската клавирна школа. Този фестивал и конкурс са поредната стъпка в музикалното израстване на Борис, който през септември ще започне последната си учебната година в софийското музикално училище.