Начало/Новини/Борис Дюлгеров с първа награда от МК „Orbetello“

Борис Дюлгеров с първа награда от МК „Orbetello“

На 20 април организаторите на конкурса за пианисти "Orbetello" - Италия, публикуваха резултатите от ежегодното престижно състезание. То се провежда на живо в Тоскана, но поради трудната все още ситуация, свързана с пътуванията, паралелно с присъствения формат по изключение се предвижда и възможност за видеоучастие.
Борис участва с видеозапис, заснет на камерната сцена в радио "Пловдив" специално за състезанието. Той изпълни класическа пиеса от виенски класик и пиеса от годините на импресионизма - от френски композитор. В конкурса взеха участие деца от 42 държави, оценявани от професори пианисти от Италия, Япония, Северна Македония и Унгария.
10-годишният Борко се състезаваше в много тежка възрастова група - до 14 г., където беше най-малкият сред 41 деца от Китай, Турция, България, Индия, Тайван, Тайланд, Полша, САЩ, Корея, Индонезия и др. За изпълнението на пиесите, композирани от Моцарт и Дебюси, журито присъди на Борис първа награда с 94.6 точки от максимално възможните 98.
Борко приема тази награда като изключителен свой успех, предвид възрастта на участниците в групата и факта, че са от музикални училища.
Борко е ученик в ІV клас, свири на пиано от 5-годишен в ДМШ по пиано при НЧ "Цар Борис III и Царица Йоанна - 1931 г" - гр. Пловдив. Негов клавирен педагог е г-жа Росица Грозданова.
Борис е член на Клуб 2020 и Клуб 2021 на Фондация "Димитър Бербатов".