Начало/Новини/Борис Биков стана лауреат на първа награда

Борис Биков стана лауреат на първа награда

От 5 до 7 май се проведе XXIX Международен конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“. В издание 2021 г. взеха участие над 40 млади музиканти от България, Япония, Македония, Русия и др.
Авторитетното международно жури с председател проф. Жени Захариева отличи с първата награда изпълнените от Борис „Горски цар“, S.558 №4 (Шуберт - Лист) и „Мефисто валс“, №1, S.514 (Франц Лист).
Отзивите бяха ласкави, подкрепящи и мотивиращи.
Конкурсът е посветен е на 22 април – Международен ден на Земята, и се провежда в зала "Гигантски кристали" на Националния музей "Земята и хората" в гр. София. Неговата идея е да даде импулс на младите творци за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на Земята и нейното оцеляване.
Естетическата наслада и емоционалното съпреживяване, породени от представянето на тематично подбрани музикални произведения, имат директно въздействие и възстановяват изгубената хармония в отношението към природата и между хората. В конкурса от 1993 до сега са участвали над 3000 млади музиканти от над 40 страни. Той е включен в програмата на Министерството на културата за закрила на деца с изявени дарби.
Борис е ученик на Светлана Косева в НУМТИ „Добрин Петков“ - гр. Пловдив. Той е член на Клуб 2016, Клуб 2017, Клуб 2018, Клуб 2019 и на Клуб 2020 на Фондация „Димитър Бербатов“.