Начало/Новини/Борис Биков втори на МК „Лист – Барток“

Борис Биков втори на МК „Лист – Барток“

На 7 декември бяха обявени резултатите на Х Международен клавирен конкурс "Лист - Барток". Прослушванията на
участниците се проведоха онлайн в предходните два дни.
Борис беше изпратил записи на следния конкурсен репертоар: Франц Лист – „Мефисто валс“, №1, S.514; Шуберт-Лист – „Горски цар“, S.558 №4;
и Бела Барток – ,,Четири пиеси за пиано’’ BB.27, Sz.22 – no.4 „Скерцо". 16-годишният ученик на Светлана Косева се състезава в групата до 19 г. и бе удостоен с втора награда (стипендия от Министерството на културата при условията и по реда на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби) и специалната награда "Проф. Люба Енчева".
По традиция МК "Лист - Барток" се провежда на живо, но поради временната забрана за провеждане на конкурси в присъствена форма, тази година той по изключение протече онлайн. Журито бе в състав - председател проф. Балаж Фюлеи (Унгария) и членове проф. Борислава Танева, проф. Ростислав Йовчев, д-р Анжела Тошева и Антоанета Воденичарова.
Утвърденият вече клавирен конкурс е посветен на творчеството на унгарските композитори и музиканти Ференц Лист и Бела Барток и се провежда под патронажа на министъра на културата на Република България. Организира се от Унгарския културен институт в София и НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Борис е член на Клуб 2016, Клуб 2017, Клуб 2018 и на Клуб 2019 на Фондация „Димитър Бербатов“.  Ученик в НУМТИ „Добрин Петков“ - гр. Пловдив.