Начало/Новини/Божидар Лазаров с първа награда в Румъния

Божидар Лазаров с първа награда в Румъния

На 22 и 23 юни в Букурещ (Румъния) се проведе XV Международен конкурс за инструменталисти "Tudor Dumitrescu". Пианистите бяха оценявани от авторитетно жури с председател проф. Винициу Морояну. Освен млади музиканти от традиционно силната румънска школа, в конкурса взеха участие деца от България, Молдова и Дубай. С впечатляващо изпълнение на Соната №11 оп. 22 от Лудвиг ван Бетовен и Скерцо №1 от Фредерик Шопен, Божидар беше отличен с първа награда - единствена в група D.
Конкурсът възниква като пианистичен в памет на румънския пианист и композитор, чието име носи. Неговото първо издание е през 1988 г. През последните години конкурсът се разширява със секции за други класически музикални инструменти, като тази година освен пиано бе включена категория цигулка.

Божидар е ученик в IX клас на НМУ "Любомир Пипков" - София, в класа по пиано на проф. д-р Александър Василенко. Той е горд член на Клуб 2016, Клуб 2017, Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2022 и Клуб 2023 "Успелите деца на България" на Фондация "Димитър Бербатов".