Начало/Новини/Аника Димитрова спечели абсолютна първа награда

Аника Димитрова спечели абсолютна първа награда

От 16 до 24 април в Ниш (Сърбия) се провежда XI Международен конкурс за струнно-лъкови инструменти - събитие на високо ниво. Аника се състезава в предкатегорията за контрабас. Тя се представи блестящо с изпълненията си на Й. М. Шпергер - Сонатина № 3, II и III част, и С. Венков - "Симеонова ръченица". На рояла беше съпроводена от корепетитора Натали Сноррасон – преподавател в НМУ „Л. Пипков“.
Аника беше високо оценена от авторитетното жури в състав: Слободан Герич (Белград), Даниела Милутинович Ненич (Белград) и Марко Милетич (Нови Сад). Те оцениха талантливата контрабасистка с максималните 100 точки и тя получи поздравления лично от председателя на журито Слободан Герич.
Традиционният конкурс се радва на голям интерес от страна на млади и талантливи инструменталисти. Единадесетото издание събра стотици участници от Сърбия, Сев. Македония и България. Аника е поканена е да се върне отново на сцената на Музичка школа - Ниш, за да свири на концерта на лауреатите на 24 април.
Отличието е признание както за труда, постоянството и таланта на Аника, така и за професионализма и отдадеността на нейния преподавател по контрабас д-р Свобода Боздуганова.
Аника е ученичка в VI клас в НМУ "Любомир Пипков" - София. Тя е горд член на Клуб 2023 "Успелите деца на България" на Фондация "Димитър Бербатов".