Начало/Новини/Александър Пендов – с максимален резултат на Националната олимпиада по математика

Александър Пендов – с максимален резултат на Националната олимпиада по математика

Последният кръг на Националната олимпиада по математика (НОМ) - националният, се проведе от 12 до 15 април в София, с участието на най-добрите математици от VII до ХII клас. Александър от МГ "Акад. Кирил Попов" - гр. Пловдив, постигна максимален брой точки и завоюва безапелационно и еднолично първото място при осмокласниците.

НОМ е най-престижното състезание по математика от календара на Министерството на образованието и науката. Състезанието се слави с високо ниво на трудност на задачите. Провежда се в три кръга, като до финалния се допускат само преминалите успешно първи и втори кръг. В националния кръг могат да участват само първите 20 деца с най-висок резултат от втори кръг.

Този успех на Александър, както и успехите му от рейтингообразуващите Есенен математически турнир, Зимни математически състезания и Пролетни математически състезания, го класираха на първо място в ранглистата на математиците от VIII клас в България. Така Александър за втора поредна година се класира за разширения младежки национален отбор и ще има възможността да представи страната на Младежката Балканската олимпиада по математика (МБОМ). През 2023 г. Александър беше най-малкият сребърен медалист от националния отбор на младежката Балканиада, която се проведе в Албания.

Александър е член на Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2021, Клуб 2022 и Клуб 2023 "Успелите деца на България" на Фондация "Димитър Бербатов".