Начало/Новини/Александър Пендов се върна със сребро от JBOM

Александър Пендов се върна със сребро от JBOM

Тази година Младежката балканска олимпиада по математика (JBOM)  се проведе в Анталия (Турция) от 25 до 30 юни. Като национален състезател Александър за втори път представи България на този най-сериозен международен форум за българските математици на възраст до 15,5 години. И тази година той се представи отлично - спечели сребърен медал за своя отбор и за страната ни. Участниците в 28-ото издание на състезанието бяха от общо 23 държави.
Александър за втора поредна година заслужи мястото си на национал, след като през учебната година 2023/2024 г. се явяваше на състезанията от календара на МОН, за да успее да спечели членство в младежкия национален отбор по математика. Пребори конкуренцията в поредица от нелеки състезания: Есенният математически турнир, Зимните математически състезания, Пролетните математически състезания и Националната олимпиада по математика (максимален резултат), които са рейтингообразуващи за класиране в младежкия национален отбор.

През тази учебна година Александър успя да влезе и в младежкия национален отбор по информатика. През август му предстои да представи страната ни и на Младежката балканска олимпиада по информатика (JBOI), която ще се проведе в Молдова.
Александър е горд член на през Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2021, Клуб 2022 и Клуб 2023 „Успелите деца на България“ на Фондация "Димитър Бербатов".