Начало/Новини/Александър Маслянков е с най-висок резултат

Александър Маслянков е с най-висок резултат

На 18 юни бяха обявени финалните протоколи с резултатите от националното математическо състезание за ученици от IV клас „Математика за всеки“. То бе проведено на 1 юни в цялата страна, с участието на 2871 деца. Александър от Велико Търново с преподавател Петя Георгиева постигна резултат от 42.5 точки от максимално възможни 45. Така той еднолично зае първото място.
Състезанието е от календара на Министерството на образованието и науката и дава възможност на желаещите да участват в държавен прием след IV клас в математически гимназии и такива с профил "Природни науки".
Състезанието се провежда в един кръг и само в една състезателна група - ученици от IV клас. Има продължителност 3 астрономически часа, разпределени в 2 модула: модул-1 с продължителност 60 минути и модул-2 с продължителност 120 минути, без почивка между тях.
Модул-1 се състои от петнадесет задачи със структуриран отговор с четири възможности, от които само един правилен и пет задачи с кратък числов свободен отговор. Модул-2 - от две задачи с разширен свободен отговор, където учениците трябва да опишат и да аргументират решенията си.
Александър е член на Клуб 2021, Клуб 2022 и Клуб 2023 „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Финалист за Голямата награда за 2022 г. и 2023 г.