НОВИНИ


ЯСЕН ПЕНЧЕВ – ШАМПИОН НА TIMO 2018

От 20 до 23 февруари в Банкок (Тайланд) се проведе финалният кръг на Тайландската международна математическа олимпиада. За да получи правото да участва в него, Ясен се яви на кваликафиционния кръг за състезанието, който се състоя дистанционно на 17.12.2017 г. Там той стана първи в глобалното световно класиране за VI клас и златният медал го изпрати на финала.
На 20 февруари, веднага след пристигането на българския отбор в Банкок, бе проведен пробен изпит, на който децата можеха да се запознаят с начина на провеждане на финалното състезание, както и с типовете задачи, които могат да очакват на него. Самото състезание се проведе на 21 февруари. Децата решаваха 30 задачи от пет различни области - логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика, за 120 минути. 

Ясен спечели Шампионската купа за VI клас, като постигна най-висок резултат в света за тази възрастова група.

На финала на TIMO участваха 1500 ученици от 12 страни. Българският отбор се състоеше от 48 деца от 13 български града – медалисти от квалификационния кръг на олимпиадата. България спечели 9 купи (три шампионски, две за първи подгласници и четири за втори подгласници на шампионите) и общо 47 медала.

Ясен е ученик от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово. Негов преподавател по математика е г-жа Димитрина Терзиева.

Участието на Ясен на това престижно международно математическо състезание бе осъществено благодарение на подкрепата на Фондация „Димитър Бербатов“. Той е член на Клуб 2013, 2014, 2015 и 2016 на Фондацията.