НОВИНИ


ДАВИД ЦАКОВ ДОНЕСЕ ЗЛАТО ОТ TIMO

От 20 до 23 февруари в Банкок (Тайланд) се проведе финалният кръг на Тайландската международна математическа олимпиада. Право на участие в нея  Давид получи със златния си медал от квалификационния кръг на състезанието. За Тайланд излетяха 48 ученици – златни и сребърни медалисти от квалификациите, от 13 български града и 11 възрастови групи.
Веднага след кацането си в Банкок децата бяха подложени на предварителен изпит, който да ги настрои за трудността на задачите. На него те решават 30 задачи от пет различни области на математиката – геометрия, комбинаторика, аритметика, теория на числата и логика - за 120 минути. След блестящото си представяне  и на двата изпита Давид завоюва златен медал с втори резултат в световната класация за VI клас, както и купа и вицешампионска титла.
TIMO е един от най-трудните и изключително престижни математически форуми. На нея среща си дават 1500 ученици от традиционно силни в математиката държави: Китай, Сингапур, Тайланд, Хонконг, Тайван, Индонезия, Малайзия, България, Иран и Филипини.
Преди заминаването, през февруари Давид постигна пълен актив от точки на зимния кръг на МТ „Математика без граници” и за втора поредна година  постигна  максимален резултат на областния кръг на Националната олимпиада по математика .

Давид осъществи участието си в Тайландската международна математическа олимпиада благодарение на  Фондация  „Димитър Бербатов”. Той е член на Клуб 2014, Клуб 2015 и Клуб 2016 на фондацията. Двукратен финалист за Голямата награда – за 2014 и 2015 г.