НОВИНИ


ИВАЙЛО ВАСИЛЕВ ВЗЕ ПЪРВА НАГРАДА

В периода 1-10 ноември в Москва (Русия) се проведе VII Международен клавирен конкурс, кръстен на именитата руска пианистка и педагог Анна Артоболевская.  Журито включваше нейни ученици - понастоящем уважавани пианисти, преподаватели и композитори, оценяващи най-реномираните музикални конкурси в световен мащаб: Владимир Овчинников, Дмитрий Галинин, Наталия Деева, Алексей Головин, Юрий Розум, Нина Макарова, Анна Манасарова и др.

Престижната и трудна надпревара се провежда в три възрастови групи и в 2 тура за първите две. В групата на най-големите конкурсът протича в три тура - финалът е с оркестър.

10-годишният Ивайло от София,  ученик на г-жа Емилия Канева в НМУ “Любомир Пипков”, участваше при най-малките (до 11 г. включително), в конкуренцията на 20 участници от Беларус, от Москва и от цяла Русия. Ивайло, който изтегли последен номер по жребий, успя да спечели първата награда, както и публиката. Неговите изпълнения бяха най-аплодираните както по време на конкурсните прослушвания, така и на галаконцерта на лауреатите. Той се проведе в зала “Рахманинов” на Московската консерватория “П. И. Чайковски”, а Ивайло беше единственият участник, когото публиката извика на бис с аплодисменти. Организаторите го нарекоха “откритието на тазгодишния конкурс”.
Коментарите на членовете на реномираното жури, както и на педагозите на останалите участници, бяха изключително ласкави. Преподавателка по пиано в Музикалния колеж “Шопен” се разплака след изпълнението му на втори тур и възкликна “Забележително! Най-после чух това, което от години чакам да чуя!”
Благодарствена грамота получи и клавирният педагог на Ивайло г-жа Канева, която също бе аплодирана най-много от всички наградени педагози.

Конкурсът се организира от фонд “Анна Артоболевская” веднъж на всеки 3-4 години, и е един от най-трудните и реномирани младежки международни конкурси в Русия. Лауреатите от 1996 насам в днешно време са водещи пианисти и музиканти или млади звезди като Даниил Трифонов и Александър Малофеев. Това е конкурс на най-високо ниво на една от най-добрите клавирни школи – руската. Подкрепа на конкурса оказват Министерството на културата на Русия, Московската музикална академия “П. И. Чайковски”, Музикалният колеж “Ф. Шопен” и най-реномираните средни музикални училища в Москва - ЦМШ и “Гнесин”.

Ивайло е финалист за Голямата награда на Фондация „Димитър Бербатов” за 2016 г. и участието му в конкурса се осъществи с подкрепата на фондацията.