НОВИНИ


Гран при за Ивайло Василев

9-годишният пианист, ученик на клавирния педагог Емилия Канева от НМУ „Л. Пипков“ - София, бе удостоен с Гран при в категория пиано на авторитетния Enkor International Music Competition (САЩ). Конкурсът се проведе юни-юли 2017 г., а резултатите бяха обявени на 30 юли.
Конкурсът е един от най-престижните видео конкурси в света и е уникален с това, че в журито участват над 500 музиканти от цял свят – преподаватели в реномирани университети, концертиращи музиканти, учители, композитори.
Ивайло участва във възрастова група до 10 години, но получи най-висок брой точки от всички пианисти в конкурса, което му донесе Гран при за целия конкурс! Най-високата възрастова група е до 25 години, а наградените са общо около 50, защото с изключение на Гран при, другите награди са поделени.
Това отличие се дава на български пианист за първи път. Коментарите от членовете на журито са изпълнени със суперлативи.

Видео записите, с които Ивайло участва на този конкурс, са от видеото за подбор и после участието му на друг изключително реномиран и оспорван международен клавирен фестивал – Astana Piano Passion 2017 в Казахстан: http://www.enkorcompetition.com/2017/07/results-piano-2017-enkor-intl-music-competition.html
Фестивалът е под патронажа на световноизвестния пианист Денис Мацуеви в него за първи път имаше българско участие (и едно от малкото европейски такива) на фона на изключително силно представените руски и азиатски клавирни школи:

Ивайло е член на Клуб 2016 на Фондация "Димитър Бербатов" и е финалист за Голямата награда за 2016 г.