НОВИНИ


Момчил Петков с две шампионски титли и сребро

От 10 до 17 април в Пловдив се проведоха Държавните индивидуални първенства по шахмат за момчета и момичета, юноши и девойки до 12, 14, 16, 18 и 20 години. Участваха над 200 състезатели от цяла България. Момчил се състезава в най-многобройната група - момчета до 12 години, в трите вида шахмат – стандартен (с контрола 90 мин +добавка 30 сек за всеки изигран ход), ускорен (200 мин + добавка 5 сек за всеки изигран ход) и блиц (3 мин + добавка 2 сек за всеки изигран ход).

Момчил от ШК „Енергия 21“ (Добрич) се класира еднолично първи и стана шампион на България при момчетата до 12 г. по стандартен шахмат, в конкуренцията на 71 шахматисти в групата. В тази дисциплина той оглави класирането със 7,5 т. от 9 възможни и защити миналогодишната си шампионска титла. Момчил показа отлична игра и в другите два вида шах: в блица спечели втората си шампионска титла от държавното първенство в конкуренцията на 44 шахматисти в групата, като се класира първи с едноличен резултат 6,5 точки от 7 възможни. Завоюва и сребърен медал по рапид сред 65 участници в групата. Там в края на състезанието се получи дележ в класирането от първо до четвърто място - първите четирима в крайното класиране са с 6 точки от 7 възможни, а допълнителният бухолц показател определи крайното класиране и второто място за Момчил.
За осемте състезателни дни на първенството Момчил изигра общо 23 шахматни партии в 23-те кръга от трите вида шахмат, от които има 18 победи, 4 ремита и допусна само 1 загуба.

Като шампион на България по класически шахмат Петков получава правото да представлява България на Световното първенство в Бразилия и е амбициран за челно класиране в него. След своята успешна шахматна 2016 г. – трето място на Световното училищно първенство през декември 2016 г., шампион на Европейския съюз август 2016 г. и поредното отлично представяне на държавното, Момчил продължава да се готви упорито за предстоящите през 2017 година първенства.

Момчил Петков е ученик в V клас на ОУ Христо Ботев , град Добрич и е член на Клуб 2013 и Клуб 2016 на Фондация Димитър Бербатов.