НОВИНИ


Ния-Сирма Петрова втора на международен конкурс

Пианистката Ния-Сирма добави още един медал към своята колекция с участието си на ІІ Международен клавирен конкурс „Андрей Стоянов" за любители, проведен от 16 до 18 ноември в София.

Организираното от Народно читалище „Акад. Андрей Стоянов" съревнование събра в сградата на читалището в София 79 участници от България, Румъния, Германия и Кипър. В продължение на три дни те демонстрираха уменията си в свиренето на краля на музикалните инструменти - рояла.

Ния-Сирма участва при 10-11-годишните и се представи с пиесите „Двугласна инвенция №9" от Йохан Себастиан Бах, „Самодива" от Андрей Стоянов и „Шествие на джуджетата" от Едвард Григ. Освен сребърния медал тя спечели и много аплаузи от страна на публиката.

Така малката пианистка завърши участието си в клавирни конкурси през 2012 г. с 4 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал.

Ния-Сирма е дете от КЛУБ 2009, КЛУБ 2010 и КЛУБ 2011 на „Успелите деца на България". Тя вече е на 11 години и е лауреат на различни конкурси, между които Международния конкурс „VIVAPIANO", Националния конкурс „С крилете на музиката", Националния конкурс на школите по изкуства към народните читалища и Националния детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба".