НОВИНИ


Киприан Бербатов - международен майстор с ЕЛО 2457!

На републиканското индивидуално първенство за мъже през февруари в Благоевград Киприан влезе в челната шестица, което с оглед на неговите 12 г. беше оценено от специалистите като отличен резултат. Той му даде право да премери сили с елитните шахматисти на нашия континент на Европейския шампионат за мъже в Будва (Черна Гора) месец по късно. Там Кипи натрупа безценен опит и даде заявка за бъдещите си успехи.

На 19 май в стъкления павилион пред Народния театър Кипи спечели турнира на "М-Тел Мастърс Джуниър" с великолепния резултат 5 т. от 5 партии, а два дни по-късно с двата си гола даде своя принос и за футболната победа на отбора на "Чес Юнайтед" над този на шампионите от "Левски" на традиционния мач на "Герена":)
В началото на юли младата ни звезда раздели първото място на турнира в Торедембара (Испания), а само няколко дни след това на много силния турнир в Балагер победи двама играчи от Топ 200 на световния шах. В последния кръг на турнира Кипи се срещна с легендарния наш гросмайстор Кирил Георгиев, който има победи над Карпов и Каспаров. Само късметът помогна на гросмайстора да не стане участник в една сензация. На този турнир и на турнира в Албена през юни на Кипи не достигна съвсем малко да покрие норматива за най-високото гросмайсторско звание в шаха.
В световната ранглиста на ФИДЕ от 1 септември Киприан Бербатов официално фигурира като IМ (международен майстор) с ЕЛО коефициент 2457, което го прави най-младият ММ в историята на българския шах и е съвсем близко до гросмайсторското ЕЛО от 2500. За тези му успехи той беше включен в разширения състав на националния отбор на България, предвождан от Веселин Топалов, за предстоящото Европейско първенство в Нови Сад (Сърбия) в края на октомври.
През ноември Кипи ще участва и на световното първенство за деца в Турция.