НОВИНИ


ВЯРА ПЕНЧЕВА С ДВЕ НОВИ НАГРАДИ

На 22 февруари в гр. Казанлък се проведе церемонията по награждаване на победителите в ХII Национален конкурс за детска рисунка "Наследници на Дечко Узунов". Тема 2019 бе „Моят празник". Вяра бе сред наградените участници за шеста поредна година. Нейната оригинална рисунка, изобразяваща рожден ден, впечатли журито и спечели Специалната награда на Директора на Националното училище по пластични изкуства и дизайн  „Акад. Дечко Узунов" - Казанлък. Вяра за трети път печели това високо отличие на конкурса, организиран училището и включен в културния календар на Министерството на културата. Деца от цялата страна на възраст до VII клас се включиха в него със свои творби.

Само седмица по-рано Вяра спечели първа награда от Националната изложба-конкурс за детска рисунка „Св. Трифон Зарезан", посветена на традиционния празник на лозаря и винаря и на Деня на гр. Сунгурларе.  Пъстрата рисунка на Вяра, изобразяваща традиционното зарязване на лозите, впечатли журито и спечели най-високото отличие в конкурса - статуетка за първо място в раздела „Живопис и графика". Вяра получи своята награда лично от кмета на гр. Сунгурларе. Конкурсът се провежда ежегодно и е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2018/2019 година, както и в културния календар на Министерството на културата за 2019 г. Участваха около 1500 деца на възраст от 7 до 18 г. от цялата страна. Компетентно жури оцени творбите на малките творци и определи победителите.

Вяра е възпитаничка на габровската художничка Елиза Ковачева. Тя започва  да рисува и да участва в конкурси по изобразително изкуство още на 4-годишна възраст. До настоящия момент (за период от 5 години) е спечелила повече от 100 награди от национални и международни конкурси от цял свят - САЩ, Великобритания, Япония, Франция, Индия, Беларус, Унгария, Русия, Чехия, Малайзия и др.

Вяра е Лауреат на Голямата награда на Фондация „Димитър Бербатов" за постижения в област Изкуства през 2016 г. и Финалист на Голямата награда през 2017 г. .