НОВИНИ


ИВАЙЛО ВАСИЛЕВ И ЗЛАТНАТА ЛЕШНИКОТРОШАЧКА

 

На 11 ноември, в емблематичната зала „П. И. Чайковски“ в Москва (Русия), завършиха финалните прослушвания на XIX издание на един от най-известните конкурси за млади музиканти в Русия. Конкурсът носи името „Щелкунчик“ (Лешникотрошачката) и представлява телевизионен формат за класическа музика на руската телевизия „Русия Култура“. Престижната надпревара се провежда в три категории: „Пиано“, „Струнни инструменти“ и „Духови и ударни инструменти“. След оспорван подбор по видеозаписи, във всяка категория се канят по 16 млади музиканти на възраст до 13 години от цял свят. Те се борят за прекрасните статуетки с вид на героя от балета „Лешникотрошачката“ на П. И. Чайковски.
На място в Москва конкурсът се провежда в 3 тура – след I тур във всяка категория остават по 8 участници, а след II тур – по 3-ма, които се борят за разпределението на статуетките в последния финален тур – изпълнение с Академичния симфоничен оркестър на Московската филхармония в зала „П. И. Чайковски“.

Нивото очаквано е изключително високо, а оценяването на всеки тур е „на живо“ по телевизията с коментари от журито. Ивайло не само попадна сред 16-те избрани, но и премина през първите 2 тура с най-висок бал, като получи единствения максимален сбор точки в категория „Пиано“ за целия тазгодишен конкурс на II тур! Коментарите на авторитетното жури в състав Дмитрий Башкиров, Юстас Дварионас и Миша Дамев бяха изключително ласкави: „Роялът звучи като на голям пианист! На 11 години да се владее така музиката, красотата ѝ, изпълнението ѝ, това е просто, просто, просто…“ (Башкиров); „Ивайло е един от най-талантливите пианисти, които съм срещал в последните години; той не просто изпълнява пиесите, той ги композира на пианото; не е просто пианист-изпълнител, той е интерпретатор!“ (М. Дамев); „Ивайло просто излезе на сцената и съвсем естествено, без да прекалява, без да маниерничи, без да премисля нито един тон, той изпълни програмата си. Изключи се критичното мислене и можехме дълго да се наслаждаваме на музиката, която той твори. В своята програма, изключително разнообразна като стилове и епохи, той ни показа всички цветове на дъгата!“ (Ю. Дварионас).

На финала Ивайло се бореше за статуетките с двама участници от Русия с концерт за пиано и оркестър на Моцарт, с който успя да спечели гласовете и на журито в останалите категории и съответно взе златната статуетка „Лешникотрошачката“. В допълнение, освен парична премия, той получи няколко специални награди, най-ценните от които са професионален CD запис от 60 мин, солова програма в Санкт Петербург до края на 2019 г. и участие в концерти от абонаментните програми на Московската музикална академия „П. И. Чайковски“.

https://tvkultura.ru/article/show/article_id/316745/brand_id/62745/type_id/3/

Ивайло е член на Клуб 2016 и на Клуб 2017 на фондация „Димитър Бербатов“, лауреат на Голямата награда за 2017 г.