НОВИНИ


The Star ot the World - ЯСЕН ПЕНЧЕВ

От 13 до 17 юли в Сеул (Южна Корея) се проведе финалният кръг на Световното математическо състезание (World Mathematics Invitational). За да получи правото да участва в него, Ясен се яви на кваликафиционния кръг за състезанието, който се проведе дистанционно през април.

В Сеул той спечели златен медал, както и купата „The Star ot the World”, която се връчва на ученикът, постигнал най-висок резултат от дадена страна.
Финалното състезание се проведе на 14 юли. Децата решаваха 25 задачи, разпределени в два модула - първият съдържащ 15 задачи с избираем отговор, а вторият – 10 задачи със свободен отговор. Всички задачи бяха на английски език и децата трябваше да решат всеки от модулите за 40 минути. Задачите бяха иновативни и нестандартни и включваха материал от по-горни класове.
В рамките на състезанието се проведе и конкурс за разработване на изследователски творчески математически проект (WMI Mini Math Creative Competition). Проектите бяха разработени и изпратени на организаторите през месец май. Ясен подготви презентация на тема „Комбинаторика в рисунки“ заедно с Демира Недева от гр. Пловдив. Децата представиха 10 комбинаторни задачи, които откриваме в рисунките на по-малката сестра на Ясен – Вяра Пенчева. Впечатлено от пъстрите рисунки и интересните задачи, поднесени по нестандартен начин, журито присъди единствената първа награда в конкурса (Gold Award) на проекта, разработен от Ясен и Демира.

На финала на WMI 2018 участваха 1800 ученици от 21 страни - Китай, САЩ, Виетнам, Корея, Тайван, Филипини, Индонезия, Иран и други. Българският отбор включваше 11 деца от различни класове.

 

Ясен е член на Клуб 2013, Клуб 2014, Клуб 2015, Клуб 2016 и Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов“.