НОВИНИ


РУМЕН СРЕБКОВ С ДВА МЕДАЛА

От 6 до 9 юли в Сингапур се състоя Сингапурската международна математическа олимпиада (SIMOC). За участието организаторите бяха определили квоти с броя състезатели за всяка страна – участничка. За България можеха да се явят максимум 11 ученици. След завоюван златен медал на Сингапурската и азиатска училищна математическа олимпиада (SASMO), проведена дистанционно през април и с постигнат втори резултат в неговата възрастова група (сред 3567 участници от 19 държави), Румен бе избран да бъде едно от единадесетте българчета, които представиха страната ни. Той спечели две отличия - златен медал в индивидуалното състезание и бронзов медал в отборното. 
SIMOC протича в три категории: индивидуален писмен конкурс по математика за ученици от ІІ до Х клас, и две предизвикателства в екип: състезанието  „Математически войни” и състезанието „Спорт за ума”. Екипите за отборната част от състезанието се определят от организаторите и включват по три деца от различни националности и различни класове (в рамките на възрастовата група).
Сингапурската международна математическа олимпиада е уникална концепция за математическа конкуренция. Тя не само тества способността на учениците да решават задачи, но също така тества способността им да работят като екип, да общуват помежду си на английски език, да играят интерактивни математически игри и да решават математически проблеми.

Румен Сребков е член на Клуб 2016 и Клуб 2017 на Фондация "Димитър Бербатов".