НОВИНИ


ЯСЕН ПЕНЧЕВ ПЕЧЕЛИ С НАЙ-ВИСОК РЕЗУЛТАТ

От 26 до 30 юни в Созопол се проведе I Международен фестивал “Математически триатлон Аполония”, организиран от Съюза на математиците – Бургас. В него участваха ученици от III до VI клас от четири държави – България, Филипини, Индонезия и Украйна.
Всеки ден - в продължение на три дни, учениците решаваха по 8 задачи (общо 24 за трите дни) в три различни области - алгебра и теория на числата, геометрия и комбинаторика. Задачите бяха с повишена трудност, като последните три от тях изискваха подробно описание на решението.
Ясен успя да се пребори с конкуренцията на силните състезатели от Филипините и Индонезия и спечели златен медал с най-висок резултат за VI клас в генералното класиране - общо за трите дни.

Веднага след фестивала - от 30 юни до 2 юли, в Несебър се проведе финалът на V МТ "Математика без граници" с участието на ученици от I до ХII клас от 14 държави - най-добре представилите се в трите предварителни кръга през учебната година.
В индивидуалното състезание за VI клас Ясен спечели златен медал с максимален резултат от 30 точки. Тъй като и на трите предварителни кръга, проведени през учебната 2017/2018 година постигна максимални резулати, Ясен спечели златната купа за VI клас (единствена за България) и лавров венец, както и отличието „Математическа звезда на турнира“. Отличието се връчва на най-добре представилия се участник от дадена държава (през настоящата година за България бяха връчени две такива отличия, поради постигнат равен брой точки).