НОВИНИ


ДАВИД ЦАКОВ С ПЪРВО МЯСТО НА IMAS

На 18 май бяха обявени победителите в Международното математическо състезание за училищата – IMAS. Финалът на тази тежка и интересна надпревара се проведе през март. Давид спечели първо място и златен медал в крайното класиране.
Състезанието се провежда в два кръга, като до втория се допускат само състезателите, постигнали най-добри резултати на първия. Първият тур  е достъпен за всички желаещи да участват - ученици между  ІІІ и VІІІ клас, групирани в три дивизии. В първи кръг Давид постигна най-висок резултат за България в група V-VI клас.
Задачите в IMAS са предложени от водещи преподаватели и са с висока степен на трудност, като две от тях изискват подробно описание. Състезанието се провежда от международната организация E Mathematics Olympiad System в повече от 35 страни по света от различни континенти. В нея са включени университети, фондации, министерства, съюзи и академии. Целта на академичния комитет на IMAS е да оцени стремящите се към международни турнири ученици.

По-рано - на 3 май, бяха публикувани резултатите от международната Сингапурска и Азиатска ученическа олимпиада (SASMO), която е и най-голямата математическа олимпиада на Азия. През 2018 г. в нея участват 28 000 ученици от 20 държави. Давид спечели първата награда (Gold Award) с трети резултат в света (Global Ranking 4) и най-добро представяне за България в съревнование с 3780 шестокласници. С това си постижение той получи квота за участие на SIMOC в Сингапур, която тази година е само за 10 деца от България за всички възрастови групи от ІІ до ХІ клас.

 

Следващото сериозно предизвикателство, което предстои, е националният кръг на  „Европейско кенгуру”, което ще се проведе в София на 2 юни. За него Давид се класира след постигане на максимален резултат от 100 точки на областния кръг, единствен сред всички 3127 явили се шестокласници в България.

Давид е член на Клуб 2014, Клуб 2015, Клуб 2016 и Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов”. Двукратен финалист за Голямата награда – за 2014 и 2015 г.