НОВИНИ


МОМЧИЛ ПЕТКОВ ОГЛАВИ КЛАСАЦИЯ БЕЗ НИТО ЕДНА ЗАГУБА

От 20 до 29 април в Дуръс (Албания) се проведоха световните ученически първенства по класически шахмат под егидата на Световната шахматна федерация.  

В стартовия списък състезателите се подреждат по своя индивидуален международен рейтинг коефициент, а турнирът се провежда по швейцарска система в девет кръга. В групата на 13-годишните момчета в конкуренцията на 37 участници, Момчил стартира под номер две. В първи и втори кръг той игра срещу състезатели със стартови намера 20 и 11 - и двамата от Казахстан, след което се срещна с противници, които бяха поставени под стартови номера от 1 до 8 включително от Турция, Азербайджан, Румъния, Русия, Сингапур, Финландия и Индонезия. Момчил постигна 5 победи и 4 равенства като финишира със 7 точки без нито една загуба. Същия актив от точки събра и представителят на Турция Кан Долгун, но Момчил го победи в личната среща и бе обявен за световен шампион!
В крайното класиране единствени със седем точки се оказаха нашето момче и представителят на Турия, следвани от двама състезатели с по 6 точки и половина и още четирима с по 6 точки. Поради близките точки на състезателите в челото на временното класиране след всеки следващ кръг напрежението нарастваше, всяка следваща среща беше решаваща за крайното класиране, но Момчил показа качества и характер и не отстъпи на по-задна позиция през цялото състезание.
За постигнатото първо място в това първенство Момчил Петков получава звание "Майстор на ФИДЕ" от Световната шахматна федерация. Успехите на Момчил идват с много труд и постоянство под ръководството на неговия треньор Тодор Тодоров от Шахматен клуб "Енергия 21" - Добрич.

В Световното училищно индивидуално първенство по класически шахмат 2018 участие взеха общо 387 млади състезатели (239 момчета и 148 момичета) от 40 държави, разпределени в 12 групи, съответно от двата пола във възрастите под 7, 9 ,11, 13, 15 и 17 години. Момчил се състезава при 13-годишните.

Момчил е член на Клуб 2013 и Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов". Лауреат на Голямата награда за 2016 г.