НОВИНИ


ВИКТОР ВАСИЛЕВ СПЕЧЕЛИ ПРЕСТИЖЕН КОНКУРС

10-годишният цигулар се завърна с първа награда от един от най-престижните цигулкови конкурси в Европа - Grumiaux, който се провежда в Брюксел (Белгия) за единадесета поредна година.  
Конкурсът се състоя от 29 март до 1 април. Виктор взе участие при най-малките по възраст - до 10-годишни, в която се съревновава с 22 деца от цял свят. Представи се с Алегро - Фиоко, и Виенявски - Каприз №3, оп. 18 на първи тур; и Виенявски – Концерт №2, D-moll, I част и У. Крол – Banjo and Fiddleна втори.
Осемчленното международно жури номинира Виктор за първото място. Той бе поканен лично от Нейно Величество принцеса Анн да вземе участие и в заключителния концерт по време на церемонията за връчване на наградите.

През годините на израстване в цигулковото изкуство, зад постиженията на Виктор стои всеотдайният труд и изключително високият професионализъм на изтъкнатия педагог Дарина Данкова, възпитала поколения цигулари, вече реализирали се на световните сцени. От 2016 г. Виктор е извънреден младши студент в класа по цигулка на проф. Марио Хосен в НБУ – София. 

Виктор има множество спечелени престижни конкурси в България и чужбина. Носител е на първа награда на 58-мото издание на чешкия цигулков конкурс „Коциян“ – 2015 г., както и на Международния конкурс за струнни инструменти „Бохдан Вархал“  - Словакия през 2016 г. Със своите постижения той е член на Клуб 2014, Клуб 2015 и Клуб 2017 на Фондация "Димитър Бербатов".