НОВИНИ


ВЯРА ПЕНЧЕВА СПЕЧЕЛИ ОЩЕ ЧЕТИРИ НАГРАДИ

От 26 до 30 март 2018 г. в Москва се проведе Международният форум "Професионална ориентация на младите художници" (стаж за преподаватели по изкуствата и техните ученици). Покана за участие в международната програма получиха победителите и лауреатите от три международни конкурса и техните преподаватели.
Вяра получи покана като победител в ІV Международен конкурс за детска рисунка "Чрез изкуство към живота" с рисунката „Спомен за мама". Конкурсът се организира ежегодно и през 2018 г. в него участваха 5146 рисунки от различни държави. Рисунките бяха оценени от компетентно жури с председател проф. Борис Неменсенски - директор на Централния художествен музей, народен художник на Русия, академик на Руската академия на изкуствата и Руската академия на образованието, лауреат на държавни награди. В конкурса не се присъждат първо, второ и трето място - журито определя победителите (около 1,5 % от участниците) и лауреатите (около 10% от участниците).
В програмата на форума бяха включени награждаване на победителите и лауреатите от трите конкурса, посещение на водещи образователни организации в Москва, международен пленер, майсторски клас по китайска живопис и други. Вяра взе участие в пленера, заедно с още около 150 деца на възраст от 5 до 18 г., които за 2 часа трябваше да нарисуват рисунка на тема „ВДНХ - вчера, днес и утре". Компетентно жури оцени творбите на децата и определи победителите и лауреатите. Рисунката на Вяра отново бе избрана за Победител (журито определи само 15 победители за всички възрасти)!

На 27 март бяха обявени резултатите от Международния онлайн конкурс за детска рисунка Creative Brilliance 2018, организиран от Picasso Art Contest (Индия). Рисунката на Вяра получи най-високата оценка на журито - Star Artist.

На 30 март бяха връчени наградите от Националния конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци", който е част от Чудомировите празници в Казанлък. През 2018 г. в него участваха 1116 рисунки и приложни творби на деца от 173 институции в 72 населени места от цялата страна. Пъстрата и весела рисунка на Вяра спечели Специалната награда на Община Казанлък (специалните награди в конкурса са над първото място в класацията за съответната възрастова група).

Вяра е лауреат на Голямата награда на Фондация „Димитър Бербатов" за 2016 г.